עייפות בנהיגה היא אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר שעשויים לגרום לתאונות דרכים, ובאופן אירוני למדי זהו אחד מגורמי הסיכון שמדברים עליהם פחות. תאונות קטלניות רבות המתרחשות מדי שנה, וכאלה שהסתיימו במוות, קשורות באופן ישיר לעייפות של נהגים ועל כן זוהי תופעה שיש לתת עליה את הדעת ולהתייחס אליה במלוא כובד הראש. כדי להימנע ממצבים מסוכנים ולשמור על הבטיחות שלנו ושל שאר הנהגים והולכי הרגל בדרכים, חשוב להכיר אותה לעומק, ללמוד לזהות את מצבי העייפות המסוכנים, להכיר את דרכי ההתמודדות ולהבין כיצד ניתן למזער את הסיכונים למינימום. הנה כל מה שחשוב לדעת בנושא.
השלב הראשון והחשוב ביותר להתמודדות עם עייפות בזמן נהיגה הוא זיהוי מקדים של הסימנים שלה. אלו הם הדברים שחשוב לשים לב אליהם בזמן אמת:
חשוב מאד לשים לב לכל הסימנים האלה, ובמיוחד אם אתם חווים כמה מהם בו זמנית. כעת, בואו ננסה להבין כיצד אפשר להתמודד עם התופעה של עייפות בנהיגה.
אם אתם מרגישים שהעיניים שלכם כבדות והראש מעורפל, הדבר החשוב ביותר לעשות באותו הרגע הוא לעצור למנוחה והתרעננות. חשוב לעצור בצורה בטוחה במקומות המיועדים לכך ועדיף תמיד לעצור במקומות מסודרים כמו חניונים ותחנות דלק ולא בשולי הדרך. כמו כן, לפני נסיעות ארוכות מומלץ לתכנן מראש את נקודות העצירה שלכם.
עד כמה שניתן, תכננו את שעות הנהיגה שלכם למהלך היום ולא לשעות הלילה, אז השעון הביולוגי שלכם מכוון למצב של שינה ועייפות. אם בכל זאת עליכם לנהוג בשעות הלילה, נסו לתכנן נסיעות קצרות במקומות מוארים ולא נהיגה ארוכה בכבישים מסוכנים וחשוכים.
לאחר פעילות פיזית או מחשבתית מאומצת, או לאחר נטילת תרופות שעשויות לגרום לעייפות, עדיף שלא לעלות על הכביש. אם אתם בכל זאת חייבים לנהוג, הקפידו על תנומה קלה לפני כן, שתו קפה או בצעו כל פעולה שתגביר את הערנות שלכם על הכביש. יש לזכור תמיד כי מצבכם הפיזי הוא חלק חשוב ומהותי של שמירה על כללי בטיחות ברכב.
אם מתאפשר צרפו אליכם אדם נוסף לנסיעה שיוכל לשוחח אתכם ולוודא שאתם לא מגיעים למצב של עייפות קיצונית. אם זה יכול להיות אדם בעל רישיון נהיגה וניסיון על הכביש שיכול להחליף אתכם בעת הצורך, מה טוב.
חטיפים ומשקאות מסוימים יעזרו לכם לשמור על ערנות מעצם פעולות השתייה והאכילה, וסוגים מסוימים של מזון ושתייה יעזרו לכם לשמור על ערנות. מומלץ להצטייד בכוס קפה גדולה לדרך (שווה להכין מראש תרמוס), חטיפי אנרגיה, פירות יבשים ונשנושים אחרים שיעזרו לכם לשמור על ערנות.
הימנעו מהפעלה של מיזוג על חום כאשר הרכב סגור. החימום עשוי לגרום לכם להיות מנומנמים, ויעלה את הסיכון לתאונות ותקלות במהלך הדרך. אם ממש קר אפשר להפעיל את המזגן על חום, אך מומלץ לפתוח מעט את החלון בשביל הסירקולציה של האוויר.
גלו ערנות תמידית לתנאי הדרך (כבישים חשוכים, התמזגות נתיבים, כביש משובש וכיו”ב) וכן למצב הרכב (כמות הדלק, חום המנוע, נורות אזהרה שמתריעות על בעיות וכו’). כמו כן זכרו כי הסתמכות על מערכות אוטומטיות כגון בקרת שיוט או תיקון אוטומטי של סטייה מהנתיב לא יכולה לבוא על חשבון הערנות והריכוז שלכם.
הדבר החשוב ביותר לגבי עייפות בנהיגה הוא למעשה פשוט ביותר: אם עייפים – לא נוהגים. אם לא מדובר בעניין קריטי וחשוב המחייב אתכם לעלות על ההגה באופן מיידי, פשוט אין צורך לנהוג. כמו כן יש להקפיד ביתר שאת על הדברים הבאים:
זכרו כי נהיגה בעייפות היא אחד הגורמים המרכזיים לתאונות דרכים קטלניות. האחריות של כל אחד מאיתנו בתור נהגים היא להיות מודעים למצבנו הפיזי ולתחושות שלנו בטרם נעלה על ההגה, וזה משהו שיש להתייחס אליו תמיד בכובד ראש. חשוב לזהות מראש סימנים לעייפות לפני שהיא הופכת לקיצונית ומסוכנת, להכיר את דרכי ההתמודדות האפשריות ולהימנע לחלוטין מנהיגה במצבים של עייפות קיצונית ובלתי נשלטת. סעו בזהירות וזכרו כי האחריות שלכם מצילה חיים.